Våra RIB båtar

R.I.B står för Rigid Inflatible Boat och innebär att det är båtar med ett kraftigt V-skrov, med uppblåsbara pontoner runt om. Denna båt typ är kända för sina utmärkta sjöegenskaper, det är havets motsvarighet till land burna 4×4 jeepar.

Det skarpa skrovet på en RIB båt gör att de klyver vågorna, vilket gör att båten får en mjukare framfart även vid större vågor. Pontonerna på sidorna stabiliserar båten i sidled. Båt typerna är framtagna för snabba transporter till sjöss, ofta med stor last.

RIB båtar används av sjöräddning, sjöpolis, marinen och kustbevakningen världen över, där krav på sjösäkerhet ställs som ett måste. På senare år har dessa båttyper kommit in på den kommersiella marknaden tack vare sina sjöegenskaper och fart resurser.

Rib Tours Sweden AB har i dag en flotta på totalt 4 båtar, vilket gör att vi har en egen kapacitet på 44 passagerare, vid större arrangemang tar vi in fler båtar från våra samarbetspartners.

2 av Rib Tours båtar är byggda i Sverige och är specialdesignade, passagerarna sitter på 3 rader jämte varandra med 4 platser på vardera rad.  RIB Båtarna kännetecknas av en röd vinge i aktern samt färgerna svart, rött och vitt. Båtarna byggdes 2007 och sattes även i bruk samma år. Motorerna är från Suzuki och av modell DF 250, fyrtakts motorer på 250 hk, som nu är utbytta till Suzuki´s senaste APX motorer med Lean Burn teknik vilket gör att bränsleförbrukningen reduceras vid körning på konstans varvtal. Vilket innebär att motorerna kan få ner bränsleförbrukningen med 5-15% jämfört med den första generationens 300 hk Suzuki som lanserades 2007. Numera kör vi med Suzuki APX 300 motorer på samtliga båtar.

Den 3:e båten är tillverkad i England, RING Powercraft, 10,5m med 2 st Suzuki 300 hk.

Den 4e båten är tillverkad i Italien, Capelli 750 Extreme med 1 st Suzuki 300 hk, denna båten är mindre än de 3 första och tar upp till 8 passagerare.

Två av båtar är identiska och har följande data:

Information X1 och X2

Fabrikat:
Rib Tours X-Raptor 32
Årsmodell:
2007
Längd:
9,70 m
Bredd:
3,05 m
Vikt:
2500 kg
Motorer:
2 x Suzuki APX DF 300, tot 600 hk
Marschfart:
50 knop
Toppfart:
60 knop
Bränsletank:
650 liter
Räckvidd:
ca 240 Nm
Bränsleförbrukning:
2,6 Liter / Nm
Propellrar:
Bravo One 26″
Drivmedel:
Aspen 4 Alkylatbensin